کاربرد صنعت چوب در هنر و معمارری

هنر و صنعت مبلمان

صنعت چوب و مبلمان کشورمان در حال حاضر بیش از ۵۰۰ هزار کارگاه کوچک و بزرگ تولیدی را به خود اختصاص داده و مبلمان در ایران عمدتا توسط واحد های صنفی تولید می شود و واحدهای صنعتی به تعداد به مراتب کمتری در این عرصه حضور دارند.

بایگانی

انواع چوب در تولید مبلمان

يكشنبه, ۱۹ دی ۱۳۹۵، ۰۳:۰۱ ب.ظ

ممرز
ریز بافت،سفید مایل به کرم،نیمه سنگین و سخت.این چوب در مقابل ذربه و سایش مقاوم است.
کاربرد:کاغذ سازی،تخته خرد چوب سازی،تخته فیبر،واگن سازی،تراورس راه آهن،چوبهای تونلی

تبریزی
رنگ:سفید تا کرم روشن،اغلب لکه های سیاه و یا قهوه ای دارد.
چوبی نسبتاً نرم،سبک که دوام زیادو ندارد و کار با آن آسان است.
کاربرد:تخته خورده چوب،کبریت و جعبه سازی
چوبهایی تا حالا گفتیم پهن برگ بودند اما چوبهای سوزنی برگ
کاج ایرانی(کاج معمولی)


درشت بافت،به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم،نسبتاً سبک و نرم،گره های زیادی دارد
کاربرد:ساخت خانه های چوبی،چوبهای تونلی،تراورس راه آهن،جعبه سازی،در،پنجره،تیر برق و تلفن

نراد
رنگ:سفید تا سفید مایل به کرم تا قهوه ای مایل به صورتی
راست تار،سبک،نرم،کم دوام
کاربرد:کارهای ساختمانی،مبل سازی،قفسه سازی


گردو
چوبی ریز بافت،به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای تا قهوه ای تیره و دارای نقوش زیبا و نسبتاًبادوام است.این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت و در مقابل فشار،خمش و کشش مقاوم است.
کاربرد:کارهای هنری و تزئینی،تهیه روکش،خراطی،ساخت مبلمان.آلات موسیقی
،قنداق تفنگ،مجسمه سازی،منبت کاری،خاتم سازی،معرق

چنار
چوب به رنگ سفید روشن تا قرمز مایل به قهوه ای است که لکه های قهوه ای صدفی ماننددارد.چوبی است نیمه سخت و نیمه سنگین و بادوام
کاربرد:ساخت درهای اماکن متبرکه،دسته ابزار،صندلی،غربال،صندوق، پاشنه سازی
پنجره سازی و خاتم سازی

بلوط
چوبی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره،درش بافت و بادوام است.نسبتاً نیمه سخت و نیمه سنگین تا سنگین است.در برابر سایش(ساییدگی) مقاومت زیادی دارد
کاربرد:بهترین چوب برای پارکت،ساخت مبلمان،تهیه روکش،ساختمانهای چوبی،
تراورس راه آهن،چوبهای معدن،پنجره سازی،مدلسازی

 
توسکا(ییلاقی)
رنگ این چوب در هنگام قطع صورتی روشن(قرمز)است که پس از خشک شدن کم کم به رنگ نارنجی درمی آید.چوبی است نسبتاً نیمه سخت و در مقابل ضربه و فشار مقاوم است.
کاربرد:قایق سازی،مداد سازی،ساخت مبلمان،ساختمانهای چوبی،کاغذ سازی،جعبه سازی،منبت کاری،تخته لایه و روکش

ملج
چوبی به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است و گاهی اوقات رگه های سبز رنگ در آن دیده میشود
چوبی درشت بافت،نیمه سخت و نیمه سنگین،نسبتاً بادوام و در برابر ضربه و خمشمقاوم است
کاربرد:ساختمانهای چوبی،ساخت مبلمان،روکش،وسایل ورزشی.در،پنجره و تخته لایی


افرا

چوبی سفید رنگ مایل به کرم،ریز بافت و درای تلألو صدفی خاصی است.این چوب نسبتاًسبک تا نیمه سنگین و نیمه سخت است.
کاربرد:ساخت اندامهای مصنوعی،ساخت مبلمان،روکش،تخته لایه،ساختمانهایچوبی،آلات موسیقی و لوازم تزئیناتی

طعم چوب نیز به دلیل مواد استخراجی در چوب است.این طعم در چوبهای تازه قطع
شده محسوس تر است که البته در چوب درون آن را بهتر میتوان تشخیص داد.طعم چوبهادر تعیین کاربرد آنها تأثیردارد.مثلاً چوب بستنی،قاشق چوبی یا حتی مدادکم و بیش با خواص چوب آشنا شدیم از این پس میخواهیم با انواعچوبها آشنابشویم:

چوب راش
این چوب به رنگ صورتی مایل به قهوه ای و دارای لکه های قهوه ای رنگ (پر مگس)است. این چوب ریز بافت،نیمه سخت و نیمه سنگین است . از بارزترین خصوصیات شاید بتوان به پره های چوبی در مقاطع طولی اشاره کرده که در مقطع شعاعی به پرمگس و در مقطع مماسی به دوک معروفند و این پره ها به صورت لکه های قرمز دیده میشود. چه بسا گاهی این پرمگس های زیبا عیب محصوب میشوند چرا که به عقیده نجاران این بخشهای چوب پس از رنگ کاری سیاه میشوند. گونه راش چوبی نیمه سنگین و دارای بافتی همگن و تقریبا مقاوم در برابر حشرات و قارچهاست. گرده بینه های درجه ۱ و ۲ راش در ایران بیشتر به مصرف کارخانجات روکش و تخته لایه می رسد و گرده بینه های درجه ۳ پس از تبدیل به الوار به بازار تهران (پل چوبی) روانه می شوند. بنا به اطلاعات بازار میزان تفاوت قیمت آن در ۶ ماهه نخست در بازار تهران بوده است. به دلیل بافت همگن و درجه سختی مناسب این چوب بیشترین تقاضا را برای خرید به منظور تهیه مبل در بازار دارد. همچنین به دلیل قابلیت آغشتگی با انواع محلولهای حفاظتی بیشترین گونه مصرفی در کارخانه های اشباع است. البته اخیرا گونه های خارجی راش از طریق آذربایجان وارد ایران شده است که بنا به ادعای مبل سازان و فرشندگان چوب کیفیت چوب راش ایرانی را ندارد ولی به دلیل ابعاد و رطوبت مناسب تخته ها میزان ضایعات کمتری، در امر فرآیند تولید دارد.


راش
_سفید مایلبه صورتی
_قابلیتتورق کم
_قابلیت خمش کم
_کار با آنآسان
_مقاومت در برابر قارچها کم
_کنده کاریو مبل سازی،روکش و تخته چند لا

بو و طعم چوب
بوی چوب ناشی از مواد استخراجی فرار در چوب است.در مواردی که چنین موادی وجود دارد،اکثراً، در دیواره سلولهای چوب درون ذخیره میشوند. با توجهبه اینکه این گونه مواد استخراجی معمولاً فرار هستند،از این رو چوب تازه قطع شدهدر ابتدامعطر است،اما به تدریج بوی خود را از دست میدهد.در چوبهای تازه قطع شده بوی چوب محسوس تر است. در بعضی موارد هم حملهقارچهای چوبخوار و باکتریها ممکن باعث تجزیه دیواره سلولی شده،ایجاد بو در چوب کنند.

نقش بو درتشخیص چوب

چوب سدرها و سروها بوی مطبوعی میدهد. چوب کاجها بوی رزین میدهد.چوب کاتالپابوی نفت میدهد.چوب تیک بوی چرم سوخته،سراتوپتانوس بوی کارامل میدهد.چوب یکی از گونه های افرا هنگامی که گرم و مرطوب است بوی مربای توت فرنگیمیدهد.ولی بعضی از چوبها بو ندارند و بو به مرور زمان کم میشود.

تأثیربوی چوب در کاربرد
بعضی وقتها بو جزو محاسن آن حساب میشود.مثلاً چوب سدر اسپانیاییکه بوی مطبوعی دارد برای ساخت جعبه تزئینی و برخی سدرها و سروها برایساخت کمد لباس استفاده کنند.در صورتی که در مواردی مثل سبدسازی بو جزومعایب حساب میشود.

تأثیر بو در دوام طبیعی چوب
بعضی از چوبها دارای بوی مخصوصی هستند که حشرات چوبخوار را از خوددور میسازند به همین دلیل دوام طبیعی آنها زیادتر از چوبهای بی بو است.برای نمونه در شمال ایران اغلب کمدهای لباس را از چوبهای زربین میسازندزیرا این چوب دارای بوی مخصوصی است که باعث میشود حشرات به آن نزدیک نشوندالبته صرفاً بوی حشره گریز دلیل بر بادوام بودن آنها نیست.چون بعضی از چوبها بوندارند.
نقش رنگ در تشخیص چوب:
علی رغم تشابه زیادی که در ساختمان چوب برخی گونه ها وجود دارد،در بعضیموارد،رنگ چوب ممکن است در تشخیص ماکروسکپی چوب مورد استفاده قرار گیرد،برای مثال،درون چوبگردو از خاکستری تا قهوه ای مایل به سیاه،لیلکی از رنگصورتی مایل به قرمز،گلابی از رنگ زرد مایل به قرمز و شیشم آفریقایی از روی رنگسیاه چوب درون آنها به خوبی قابل تشخیص و شناسایی هستند،ولیباید توجهداشت که چوب بعضی گونه ها فاقد رنگ مشخصی هستند و یا اگر در معرض هوایآزاد قرار گیرندبه سرعت تغییر رنگ می دهند؛از این رو تشخیص و شناسایی ظاهری
کلیه چوبها از روی رنگ آنها امکانپذیر نیست.
گلدان زینتی ساخته شده از چوب آبنوس رنگ صورتی مایل به قرمز در چوب لیلکی
رنگ زرد مایل به قرمز در چوب گلابی رنگ سیاه در چوب شیشم آفریقایی
رنگ بعضی از چوبها ثابت است؛مثلاً برخی گونه های خانواده مرکبات دارای رنگ زردروشن ثابتی هستند و در خاتم کاری مورد استفاده قرار میگیرند؛در حالی که رنگبیشتر چوبها پس از مدتی که در معرض نور قرار میگیرند تغییر رنگ میدهند؛مانندچوب توت که دارای رنگ زرد نارنجی است،ولی پس از مدتی ابتدا به رنگ طلایی درمی آید وبعد در اثر تابش نور به رنگ حنایی درمیآید.
برای جلوگیری از تغییر رنگ چوب،میتوان ازموادی نظیر پلی استر برای مدتی رنگ را حفظ کردیا به وسیله رنگ های مصنوعی آنها را تغییر داد.تغییر رنگ همچنین با عملیات بخاردادن و یا رطوبت دادن امکانپذیر است؛برای مثال چوب بلوط هرگاه برای مدتینسبتاً طولانی در معرض باران و یا رطوبت قرار گیرد کاملاً سیاه رنگ میشود.
در مبل سازی به منظور دستیابی به رنگ مناسب و زیبا،چوب راش را بخار می دهند.
چوب گردو و عنبرسائل اگر در معرض بخار آب قرار گیرند،رنگ روشن برون چوبآنها به تیرگی رنگ چوب درون تغییر مییابد.
در مبل سازی هنگام ساختن مبلهای ارزان قیمت اغلب ممکن است چوبهای ارزان قیمت را با رنگ های مصنوعی به شکل چوبهای گران قیمت رنگ آمیزی کنند.
به رنگ این چوبها هم توجه کنید:
کنده کاری روی چوب شمشادترکیبی از رنگ تیره گردو و رنگ روشن افرا


نقش رنگ در زیبایی چوب:
رنگ طبیعی چوب تعداد زیادی از گونه ها بسیار زیباست و اکثراً کاربرد تزئینی و دکوراتیودارند.
شکل زیریک ظرف چوب است که با میوه های ساخته شده از چوب،تزئین شده و مجموعه ازرنگ های زیبای چندین گونه را نشان می دهد.
شکل زیر میز تحریری است که به سبک زیبایی ساخته و تزئین شده است.
این میز تحریر از چوب شیشم یا دالبرجیا ساخته شده است.درون چوب اغلب گونه های خانوادهشیشم دارای رنگهای متفاوتی از جمله:قهوه ای طلایی،قهوه ای شکلاتی،قهوه ای مایل به بنفش, نارنجی متمایل به لیمویی و غیره می باشد.به دلیل رنگ های متنوع غالباً درساخت مبلمان گران قیمت،پیانو و وسایل تزئینی تجملی مورد استفاده قرار میگیرند.
صندلی راحتی ساخته شده از چوب افرای فندقی

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۱۰/۱۹
صادق خورسند

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی